Pastorální listy – Český ekumenický komentář k Novému zákonu

Připravujeme pro Vás

Pastorální listy (svazek 15)

Pastorální listy
Mezi novozákonními listy se nachází zřetelně oddělená skupina tvořená dvěma listy Timoteovi a jedním Titovi. Na rozdíl od většiny novozákonních dopisů jsou adresovány jednotlivcům. Pavel se v nich neomezuje na jediný problém, ale povzbuzuje ke ctnostnému životu v celé jeho šíři. Listy neobsahují dlouhé teologické pasáže. Pavel svým spolupracovníkům i všem křesťanům připomíná, že se musejí chovat zbožně a prozíravě, že musejí prokazovat svou víru a lásku – jedním slovem že mají žít ctnostně.
První list Timoteovi obsahuje řadu pravidel pro fungování církve v Efezu – pro výběr biskupa, presbyterů a jáhnů, pro vdovy a pro všechny další věřící. Stejná témata zpracovává List Titovi ve vztahu ke kyperské církvi. Druhý list Timoteovi je jakousi Pavlovou závětí. Apoštol se v něm obrací na svého nejoblíbenějšího spolupracovníka a prosí ho, aby se o něj přišel postarat do vězení, kde čeká na smrt.
V pastorálních listech, o jejichž autorství se nadále diskutuje, se zračí podzim, bilancování, snaha ještě písemně zaznamenat, co bylo řečeno ústně. A nepřehlédnutelné je i vědomí blížící se smrti.

doc. Mgr. Dominik Opatrný, Th.D.   (*1980)
V roce 2005 absolvoval katolickou teologii na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. V roce 2011 dokončil na stejné fakultě postgraduální studia biblické teologie. Vyučuje na katedře systematické teologie CMTF UP. Zaměřuje se na biblické základy křesťanské etiky, etické otázky manželství a rodiny a etiku v teologii mistra Jana Husa.


design & vývoj: Daniel Kvasnička jr.